5 Χαρακτηριστικά ενός κορυφαίου Barista

5 Χαρακτηριστικά ενός κορυφαίου Barista

February 4, 2022

BARTENDER - BARISTAS

0

0

0

Τι είναι αυτό που κάνει έναν επαγγελματία στον κλάδο της εστίασης και πιο συγκεκριμένα έναν barista να φτάσει στην κορυφή; Πολλοί θα έλεγαν πως είναι τα πτυχία, η προϋπηρεσία και το ταλέντο, όμως εμείς πιστεύουμε πως για να πετύχεις σε αυτό που κάνεις θα πρέπει πρώτα να χτίσεις χαρακτήρα και ύστερα να αναπτύξεις τις δεξιότητες σου.

Μπορεί στους περισσότερους να φαντάζει απλό, όμως σίγουρα δεν είναι. Για αυτό και εμείς σήμερα, θα μιλήσουμε για το πως μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας αναπτύσσοντας άλλες δεξιότητες που όταν τις σμιλέψουμε σωστά, θα μας φτάσουν στη κορυφή.

Τι λές λοιπόν; Φύγαμε να ανακαλύψουμε μαζί τα 5 χαρακτηριστικά ενός κορυφαίου barista.

Οργάνωση και τάξη

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα έτσι και σε αυτό, η οργάνωση και η τάξη του χώρου μας παίζουν σπουδαίο ρόλο για μια επιτυχημένη ημέρα. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που από τη φύση τους είναι οργανωτικοί, όμως τι γίνεται με εκείνους που ζουν μέσα στην ακαταστασία; Εάν μαντέψατε πως χάνουν τον χρόνο τους και τη συγκέντρωση τους, τότε πέσατε μέσα. Έρευνες λένε πως οι ακατάστατοι άνθρωποι τείνουν να είναι λιγότερο παραγωγικοί, λόγω του ότι σπαταλούν αρκετό χρόνο για να βρουν τα αντικείμενα που επιθυμούν, πράγμα που οδηγεί σε μια μπερδεμένη και καθόλουκαθαρή σκέψη για δράση. Προσπάθησε λοιπόν να έχεις τον χώρο σου σε μια τάξη και θα έχεις σίγουρη επιτυχία. Ένα καλό tip που θα βοηθήσει κάθε barista, είναι να καθαρίζει και να τακτοποιεί τον πάγκο και τον εξοπλισμό του, τόσο στο τέλος, όσο και στην αρχή κάθε βάρδιας. Έτσι δεν θα χάνει χρόνο και θα γνωρίζει άμεσα που βρίσκεται το κάθε αντικείμενο.

Κρέπες_υλικά-2

Σωστή διαχείριση χρόνου

Πίσω από τη μπάρα, συχνά συμβαίνουν πολλά πράγματα που αρκετοί πελάτες δεν αντιλαμβάνονται και δεν γνωρίζουν. Εσένα όμως το μόνο πράγμα που πρέπει να σε νοιάζει είναι η εκπλήρωση του στόχου σου, που δεν είναι άλλη από τη γρήγορη παρασκευή του καφέ και την ικανοποίηση του πελάτη. Για να έχεις λοιπόν μια επιτυχημένη και παραγωγική ημέρα θα πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι σωστά το χρόνο σου. Για να το καταφέρεις αυτό θα πρέπει να μην αποσπάσαι από τυχόν συζητήσεις με άλλους συναδέλφους, τη φασαρία στην κουζίνα ή τα επίμονα τηλέφωνα και παράπονα ενός πελάτη. Εσύ θα πρέπει να κοιτάς τις παραγγελίες σου και τη γρήγορη ολοκλήρωση τους. Ένα tip για να το πετύχεις αυτό, είναι να ορίζεις στον εαυτό σου ένα υποθετικό χρόνο που θα πρέπει μέσα σε αυτόν να παρασκευάζεις τον κάθε καφέ. Έτσι θα ξέρεις πως στο πίσω μέρος του μυαλού σου θα έχεις έναν στόχο που θα σε κρατάει σε εγρήγορση και δεν θα σε αφήνει να αποσπάσαι.

Κρέπες_υλικά-2

Δημιουργικότητα

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως για να γίνεις barista δεν χρειάζεσαι δημιουργικότητα και φαντασία, αφού τα είδη των καφέδων είναι συγκεκριμένα και ο τρόπος παρασκευής πανομοιότυπος. Όμως εδώ είναι η παγίδα που θα στερίσει σε έναν επαγγελματία του χώρου την εξέλιξη και την πρόοδο στον κλάδο του καφέ. Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και εδώ η δημιουργικότητα αποτελεί απαραίτητο συστατικό για να πετύχει ένα μαγαζί και να φέρει νέο κόσμο. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει ένας barista να έχει ικανά ερεθίσματα, που θα τον βοηθήσουν να αποκτήσει κριτική σκέψη και νέες ιδέες. Ένα έξυπνο tip είναι να παρακολουθήσεις video tutorials στο διαδίκτυο, καθώς και να πειραματιστείς μόνο σου, τόσο σε νέες γεύσεις και συνδυασμούς, όσο και στην παρουσίαση και εμφάνιση των παρασκευών σου.

Κρέπες_υλικά-2

Διάθεση για εξέλιξη

Όπως είπαμε και πιο πάνω το ταλέντο από μόνο του δεν είναι αρκετό για να σε πάει μπροστά, χρειάζεται συνεχής εξέλιξη και πάνω από όλα διάθεση. Μην επαναπαύεσαι λοιπόν και βρες ξανά το μικρόβιο που σε έκανε να αγαπήσεις το χώρο του καφέ. Με μεθοδική σκέψη και πάνω από όλα αγάπη για το επάγγελμα σου, θα φτάσεις πολύ σύντομα στην κορυφή.

Κρέπες_υλικά-2

Επικοινωνία και αμεσότητα

Τέλος και εξίσου σημαντικό είναι να μπορείς να επικοινωνείς με τους πελάτες και να τους φτιάχνεις τη διάθεση. Ο καφές αποτελεί μια πολύ σημαντική τελετουργία για τους περισσότερους ανθρώπους και επ ουδενί δεν θέλουν αυτό να χαλάσει. Προσπάθησε λοιπόν να είσαι ευγενικός και με καλή διάθεση. Δεν χρειάζεται να έχεις νεύρα ούτε να είσαι αγενής, καθώς αυτό θα πλήξει τόσο την εικόνα σου, όσο και το μαγαζί όπου εργάζεσαι. Μην διστάσεις να πιάσεις κουβέντα όμως να γνωρίζεις που πρέπει να σταματήσεις και που βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ πελάτη και εργαζομένου.

Κρέπες_υλικά-2

Αναλογιζόμενοι λοιπόν τα παραπάνω, μπορούμε με σιγουριά να καταλάβουμε ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε, προκειμένου να γίνουμε κορυφαίοι baristas. Μην διστάζεις λοιπόν και διεκδίκησε τα όνειρα και τους στόχους σου, πάντα όμως με γνώμονα την αγάπη για αυτό που κάνεις.