Νέα Μέτρα για την Εστίαση

Νέα Μέτρα για την Εστίαση

May 27, 2021

ΜΠΟΥΦΕ

0

0

0

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι από την Τρίτη 3/11 κλείνουν εστιατόρια, μπαρ, καφέ, θέατρα, σινεμά και γυμναστήρια, σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα. Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα (take away και delivery).

Τα νέα μέτρα για τον κλάδο της εστίασης θα τεθούν σε ισχύ από το πρωί της Τρίτης και θα έχουν ισχύ για έναν μήνα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κλείσιμο της εστίασης και στην Αττική, όπως και σε όλες τις «πορτοκαλί» περιοχές, που πλέον λογίζονται ως μία ζώνη «Αυξημένου Κινδύνου».

Γιατί κλείνει η εστίαση

Παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκαν άτυπα πάρτι ή και σωρεία παραβάσεων ωραρίων από την πλευρά των μπαρ. Ταυτόχρονα, παρά τα ισχύοντα μέτρα, τα κρούσματα κορωνοϊού εξακολουθούσαν να πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος υποστήριξε ότι αν η επιδημία «αφεθεί ελεύθερη, τότε μπορεί να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις εκτινάσσοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στα ύψη». Τόνισε πως η κύρια εστία μετάδοσης του ιού είναι εκεί όπου ο καθένας έχει την πιθανότητα να έρθει σε επαφή με σταγονίδια που εκπέμπει ένας άλλος άνθρωπος, όπου, δηλαδή, υπάρχει συνωστισμός και κυρίως εκεί που δε γίνεται χρήση μάσκας. Είναι λογικό, υποστήριξε, να διακοπούν οι μη αναγκαίες συγκεντρώσεις, όπως στη διασκέδαση.

Τα 10 μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες

Βάσει των ανακοινώσεων του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, όσοι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες πλήττονται από τα νέα μέτρα θα έχουν κάποιες από τις παρακάτω δυνατότητες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της κυβέρνησης:

  1. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.
  2. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων. Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
  3. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
  4. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.
  5. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης
  6. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.
  7. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.
  8. Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. Επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου.
  9. Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια. Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο επίπεδο «Επιτήρησης», ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίου, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
  10. Χορηγείται Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου. Και στις 2 καινούργιες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Αντιδράσεις των επιχειρηματιών του κλάδου

Σφοδρή είναι η αντίδραση επιχειρηματικών φορέων και σωματείων στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, θεωρώντας ότι ο κλάδος στοχοποιείται αν και έχει επενδύσει σε υγειονομικά πρωτόκολλα, τηρώντας υποδειγματικά τις δεσμεύσεις απέναντι στο καταναλωτικό κοινό.

«Το lockdown έχει καταστεί συνώνυμο με την εστίαση» υπογραμμίζει ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), που μεταφέρει τη δυσφορία του κλάδου για τα ελλιπή μέτρα στήριξης από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Κατά την άποψη του κ. Καββαθά, η εστίαση, παρά τη συνεισφορά της στο ΑΕΠ, τη σύνδεσή της με τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας και το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο, είναι ο μοναδικός κλάδος που υφίσταται τα μέτρα κατά του Covid-19, την ώρα που αυξάνονται τα όρια πληρότητας σε πλοία και αεροπλάνα, οι επιβάτες συνωστίζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι καταναλωτές συρρέουν σε πλατείες και εμπορικά κέντρα. Στα θέματα αυτά αναφέρονται με δηλώσεις τους και πολιτικά στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης, που πιέζουν την κυβέρνηση να λάβει περισσότερα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Πηγές

https://www.iefimerida.gr/ellada/nea-metra-giati-kleinoyn-estiasi-diaskedasi-triti

https://m.naftemporiki.gr/story/1653463/antidraseis-meta-to-neo-lockdown-stin-estiasi