Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι σε Εστίαση και Τουρισμό

Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι σε Εστίαση και Τουρισμό

May 27, 2021

ΜΠΟΥΦΕ

0

0

0

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό- Επισιτισμό (ΠΟΕΕΤ) σημειώνει ότι:

  • Οι συνάδελφοι που έπαιρναν αναστολή σύμβασης και αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 € μέχρι τον Οκτώβριο, τώρα θα πάρουν 400 € επίδομα ανεργίας μετά τις γιορτές, γιατί ο ΟΑΕΔ δεν προλαβαίνει.
  • Οι συνάδελφοι στην εστίαση που δουλεύουν εποχικά, όσοι  κατάφεραν να πάρουν το έκτακτο επίδομα ανεργίας έχουν να δουν εισόδημα από τον Αύγουστο αφού το εν λόγω επίδομα δεν παρατάθηκε γιατί ήταν έκτακτο. 
  • Οι συνάδελφοι στον επισιτισμό που  δεν είχαν τις προϋποθέσεις για το έκτακτο αυτό επίδομα δεν έχουν πάρει ούτε Ευρώ από τον Μάρτιο του 2020 
  • Οι συνάδελφοι που δουλεύουν στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης δεν έχουν μπει σε καμία ρύθμιση και δεν έχουνε εισόδημα επίσης από τον Μάρτιο. 
  • Οι συνάδελφοι που δουλεύουν σε εποχικές χειμερινές επιχειρήσεις  οι οποίες φέτος δεν θα ανοίξουν, δεν έχουν δικαίωμα μονομερούς αναστολής σύμβασης (534 €) ενώ δεν μπορούν να μπουν και στο ταμείο ανεργίας αφού δεν έχουν ένσημα. 

«Όλες λοιπόν οι παραπάνω κατηγορείς εργαζομένων θα κάνουν Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας χωρίς την παραμικρή στήριξη από το Κράτος. Συγχαρητήρια κύριοι της κυβέρνησης. Εν έτει 2020 μας κάνατε να πεινάμε!», υπογραμμίζει η ΠΟΕΕΤ. 

Την ίδια στιγμή ο Λευτέρης Λαζάρου, σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίου δήλωσε σχετικά με τα δύσκολα Χριστούγεννα που έρχονται για την εστίαση:

«Είναι γεγονός ότι ζούμε το μαρτύριο της σταγόνας. Νομίζω ότι θα είναι σωστό να βγουν οι υπεύθυνοι και να πουν ότι, αν δεν πέσουν τα κρούσματα σε διψήφιο νούμερο, δε θα ανοίξει η εστίαση και τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το να πηγαίνουμε από ημερομηνία σε ημερομηνία νομίζω ότι είναι τραγικό λάθος, γιατί εξαντλεί εργαζόμενους και ιδιοκτήτες. Σίγουρα, για να ανοίξει η εστίαση πρέπει να έχουμε υγεία. Καλό θα είναι να μας ενημερώσουν, γιατί αυτό με τις αναβολές είναι ό,τι χειρότερο» είπε ο Λευτέρης Λαζάρου. Επίσης προσθέτει:

«Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να αντέξουν οι επιχειρηματίες. Το κόστος των ενοικίων είναι μεγάλο. Επίσης, τα δημοτικά τέλη, δεν βλέπω γιατί πρέπει να τα πληρώσω. Παρά τη βοήθεια και τις αναστολές του προσωπικού, είναι πολύ δύσκολο να αντέξει ο επιχειρηματίας και να σωθεί».

Πηγές:

https://www.naftemporiki.gr/story/1669631/se-apognosi-oi-ergazomenoi-ston-tourismo-episitismo-peiname-poso-pio-apla-na-to-poume

https://www.tovima.gr/2020/12/12/vimatv/lazarou-sto-mega-oi-anthropoi-tis-estiasis-zoun-to-martyrio-tis-stagonas-enopsei-eorton/