February 11, 2022
0
0
0
Εάν ψάχνεις την επόμενη σου επαγγελματική στέγη και δεν γνωρίζεις πως πρέπει να συντάξεις το CV σου, τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος, αφού σήμερα θα μιλήσουμε για τους 5 τίτλους που θα πρέπει να περιέχει ένα σωστό βιογραφικό.
Εν λοιπόν πιστεύεις πως αναζητάς το χρυσό εισιτήριο που θα σου χαρίσει την επόμενη σου εργασία, μην χάνεις χρόνο και φύγαμε να ανακαλύψουμε μαζι όλες τις χρήσιμες πληροφορίες!
Οι προσωπικές πληροφορίες αποτελούν το Α και το Ω για ένα βιογραφικό, καθώς είναι αυτές που θα σε φέρουν στην τελική επικοινωνία με το μελλοντικό σου εργοδότη. Μην ξεχνάς πως θέλεις να διευκολύνεις και όχι να δυσκολέψεις εναν recruiter, γι’ αυτό και η θέση που θα τοποθετήσεις τον συγκεκριμένο τίτλο παίζει σπουδαίο ρόλο. Συνήθως η πιο safe και σωστή επιλογή είναι πάνω αριστερά, όμως αυτό εξαρτάται από τη δομή και το ύφος που θέλεις εσύ να δώσεις. Τέλος να θυμάσαι πως ο λόγος σου θα πρέπει να είναι σύντομος και περιεκτικός, ούτως ωστε να κερδίσεις χώρο για τα παρακάτω. Ένα καλό tip λοιπόν, είναι να χρησιμοποιήσεις bullet points.
Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να αναφέρεις τα εξής:
● Ηλικία
● Τόπο διαμονής
● Κινητό τηλέφωνο
● Email
● Linkedin
● Εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων για τους άνδρες
Εάν αγχώθηκες πως δεν θα μπορέσεις να αναλύσεις περισσότερα για εσένα, τότε ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις, καθώς εδώ σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις το λεγόμενο elevator pitch. Το elevator pitch είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα του. Μια σύντομη περιγραφή του ποιος είσαι ενώ βρίσκεσαι σε ένα ασανσερ και ξέρεις ότι σε μερικούς ορόφους ο εργοδότης σου θα κατέβει. Εδώ δεν θα πρέπει να ξεπεράσεις τις 5 - 10 γραμμές, αφού ο απώτερος στόχος σου είναι να κρατήσεις το ενδιαφέρον του και να πάρεις τη δουλειά. Τέλος η ιδανικότερη θέση για το προφίλ είναι πάνω δεξιά, προκειμένου να είναι εμφανης η πληροφορία στο μάτι και να μην βάζουμε τον recruiter σε διαδικασία αναζήτησης του.
Η εκπαίδευση και οι γλώσσες αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς τίτλους του βιογραφικού σου, αφού εδώ φαίνονται τα προσόντα σου, οι δυνατότητες σου και η δίψα σου για εξέλιξη. Σε περίπτωση που το βιογραφικό σου δεν βγει μεγάλο σε έκταση, μπορείς τον συγκεκριμένο τίτλο να τον σπάσεις στα δύο και να αναλύσεις περαιτέρω το καθένα από κάτω. Να θυμάσαι πως όλες οι πληροφορίες στα βιογραφικά πάνε από το πιο πρόσφατο στο πιο παλιό. Έτσι λοιπόν και εδώ θα πρέπει να αναφέρεις τις πληροφορίες σου με χρονολογική σειρά καθώς και βάση βαρύτητας.
Η επαγγελματική εμπειρία αποτελεί τον σημαντικότερο τίτλο σε ένα βιογραφικό και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο χώρο, που δεν είναι άλλος από το κέντρο. Εκεί θα πρέπει να αναλύσεις πάλι με χρονολογική σειρά τόσο τη θέση εργασίας, όσο και την επιχείρηση στην οποία εργαζόσουν. Ένα πολύ καλό tip, είναι να τονίσεις με μερικά bullet points τι ακριβώς έκανες σε κάθε προηγούμενη δουλειά σου. Με λίγα λόγια ποιες ήταν οι αρμοδιότητες σου και πως εξελίχθηκαν σταδιακά. Με αυτόν τον τρόπο εγείρεις παραπάνω το ενδιαφέρον του recruiter και κερδίζεις πόντους, αφού το μόνο σίγουρο είναι πως θα έχεις ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα βιογραφικά. Τέλος μην φοβηθείς να εντάξεις οποιαδήποτε δουλειά έχεις κάνει, όσο σημαντική ή ασήμαντη σου φαντάζει. Ένα καλός recruiter βλέπει πίσω από τους επαγγελματικούς τίτλους και αντιλαμβάνεται τις δεξιότητες που ανέπτυξες.
Ο συγκεκριμένος τίτλος αποτελεί την κατακλείδα του βιογραφικού σου και θα πρέπει να είναι εξίσου γεμάτος και ενδιαφέρον με τους υπόλοιπους. Μην φοβηθείς να τσαλακωθείς και να δείξεις έναν πιο ανθρώπινο εαυτό. Άλλωστε ζούμε σε μια εποχή όπου οι αντιλήψεις γύρω από τον σωστό και τυπικό εργαζόμενο έχουν αλλάξει. Πλέον οι εργοδότες θέλουν έναν υπάλληλο με άποψη, ενδιαφέροντα και όρεξη για ζωή. Αντιθέτως δεν θέλουν να δουν κάποιον που το μόνο που τον ορίζει είναι η δουλειά του. Ανέφερε λοιπόν τις δραστηριότητες σου, τα χόμπι σου και τις εθελοντικές σου δράσεις. Δείξε τον πραγματικό σου εαυτό και άσε να σε επιλέξουν για αυτό που κρύβεται πίσω από το ταλέντο και τις γνώσεις. Τέλος μην παραλείψεις να αναφέρεις και τα κατορθώματα σου, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, που σίγουρα θα προσθέσουν έναν έξτρα πόντο στην επιλογή σου.
Αναλογιζόμενοι λοιπόν τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πως για να χτίσει κάποιος ένα σωστό και ολοκληρωμένο βιογραφικό θα πρέπει να είναι σύντομος, περιεκτικός και πάνω από όλα ο εαυτός του. Μελέτησε λοιπόν σωστά τα παραπάνω και θα έχεις μια σίγουρη θέση στο τσεπάκι σου.