February 25, 2022
Σε εύρεση εργασίας
0
0
0
Ετυμολογικά ένα εσωστρεφές άτομο είναι εκείνο πουστρέφεται προς τον εαυτό του, δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικός, δεν εκδηλώνει εύκολα τα συναισθήματά του και δεν μοιράζεται με άνεση τις σκέψεις του με τους άλλους. Εάν λοιπόν είσαι και εσύ ένα εσωστρεφές άτομο και δεν ξέρεις πως να διαχειριστείς τον εαυτό σου σε μια συνέντευξη, φύγαμε να ανακαλύψουμε μαζί, 5 μοναδικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να κάνεις το μεγάλο βήμα και να κατακτήσεις τους στόχους σου.
Είναι λογικό πριν από κάθε συνέντευξη να επικρατεί ένα τεράστιο αίσθημα άγχους και αγωνίας, τόσο για την εξέλιξη, όσο και για το αποτέλεσμα της. Ωστόσο εδώ σου δίνεται η δυνατότητα να ελέγξεις ΕΣΥ την τροπή που θα πάρει, προετοιμάζοντας καλά το storytelling σου και κάνοντας πολλές πρόβες μπροστά σε κοινό και καθρέφτη. Ουσιαστικά ένα καλό storytelling θα σε βοηθήσει να αφήσεις πίσω σου την αμηχανία και το αίσθημα του τρόμου, αφού θα μπορέσεις να κάνεις μια σίγουρη και αποφασιστική αρχή που θα σε οπλίσει με την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι. Ακόμα κάθε φορά που τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά, εσύ θα γνωρίζεις πως έχεις μια έξτρα σιγουριά και δεν πρόκειται να χαθείς, αφού ουσιαστικά ακολουθείς έναν μπούσουλα. Τέλος οι πρόβες με φίλους/συγγενείς ή ακόμα και με καθρέφτη θα σε κάνουν να μειώσεις κατά πολύ το άγχος σου, αφού θα έχεις πάρει ήδη την πρώτη κρυάδα.
Όντας ένα εσωστρεφές άτομο γνωρίζεις εξαρχής τις “αδυναμίες” σου. Έτσι λοιπόν είναι καλό να θυμάσαι πως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα πρέπει να δυναμώσεις την ένταση της φωνής σου προκειμένου να να “επιβληθείς”, πάντα όμως με ευγένεια και χωρίς αυτό να προσβάλει κάποιον. Με λίγα λόγια θα πρέπει να χρωματίσεις έτσι τη φωνή σου προκειμένου να μην περάσουν τα λόγια σου απαρατήρητα. Να θυμάσαι πως ένας recruiter μπορεί να δει και μέσα στην ημέρα παραπάνω από 10 άτομα για μια θέση, άρα θα πρέπει να ξεχωρίσεις και να δείξεις με τον τρόπο σου πως βρίσκεσαι εδώ για να διεκδικήσεις επάξια μια θέση.
Εάν θες να μιλάμε για μια επιτυχημένη συνέντευξη, τότε θα πρέπει να οπλιστεις με όλη την αυτοπεποίθηση και το θάρρος που διαθέτεις. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να δείξεις πως είσαι ατρόμητος/η, πως βρίσκεσαι εκεί γιατί το αξίζεις και πρέπει να σου δώσουν τη δουλειά. Όλα αυτά όμως τα συναισθήματα θα πρέπει να τα εκπέμπεις με την αύρα σου και όχι με τα λόγια σου, γιατί αλλιώς κινδυνεύεις να γίνεις αλαζόνας και εριστικός/η.
Ποιος εργοδότης θα ήθελε στην ομάδα του ένα άτομο κατσουφιασμένο και με κακή διάθεση; Σίγουρα κανένας. Αντ’ αυτού όλοι θα ήθελαν κάποιον με καλή διάθεση και τεράστιο χαμόγελο, που θα μπορεί να ανταπεξέρχεται σε όποια δυσκολία συναντήσει. Μην ξεχνάμε πως το χαμόγελο και η καλή διάθεση γενικότερα έχουν συνδεθεί με την αισιοδοξία, την καλοσύνη και την ευγένεια, χαρακτηριστικά που κάθε εργαζόμενος πρέπει να έχει και χρειάζεται να εξελίξει. Το χαμόγελο λοιπόν μπορεί να ανοίξει πολλές πόρτες, αφού σύμφωνα με έρευνες ανεβάζει τη διάθεση του recruiter και κάνει τον συνεντευξιαζόμενο πιο αγαπητό και οικείο, πράγμα που δίνει από μόνο του ένα τεράστιο boost προς το χρυσό εισιτήριο που δεν είναι άλλο από την απόκτηση της θέσης.
Μπορεί για πολλούς εργοδότες ένα εσωστρεφές άτομο να μην αποτελεί τη νούμερο 1 επιλογή εργαζομένου, όμως πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει, αφού στη κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται η συναισθηματική νοημοσύνη. Μην διστάζεις λοιπόν και κάνε την αδυναμία δύναμη, διεκδικώντας ισάξια τη θέση που αναζητάς. Δείξε ποιος/οια πραγματικά είσαι χωρίς ντροπές και αναστολές. Μίλησε για τα ελαττώματα σου, όσο και εάν σε αγχώνουν.
Εάν ψάχνεις την επόμενη σου επαγγελματική στέγη, κάνε σήμερα την εγγραφή σου στο jobeat.gr. Έτσι θα μπορέσεις να ανεβάσεις το βιογραφικόσου και να ανακαλύψεις όλες τις διαθέσιμες αγγελίες που σε ενδιαφέρουν. Μην αργείς... Μπορεί η επόμενη σου εργασία να βρίσκεται μερικά βήματα μακριά!