5 Συμβουλές για να ξεχωρίσεις στην επόμενη online συνέντευξη

5 Συμβουλές για να ξεχωρίσεις στην επόμενη online συνέντευξη

January 3, 2022

Υπάλληλοι

0

0

0

Ζούμε σε μια εποχή που τα πράγματα γύρω μας συνεχώς αλλάζουν. Πλέον τα πάντα έχουν ψηφιοποιηθεί και ο λόγος ή μάλλον η αφορμή δεν είναι άλλη από την πανδημία της COVID-19. Φυσικά εκτός από την πανδημία, σημαντικό ρόλο παίζει και η πρόοδος της τεχνολογίας, όπου τα τελευταία χρόνια κάνει κυριολεκτικά άλματα.

Έτσι λοιπόν σήμερα θα μιλήσουμε για τις 5 συμβουλές όπου ο καθένας από εμάς πρέπει να γνωρίζει, προκειμένου να ανταπεξέλθει επάξια στην επόμενη του online συνέντευξη.

Συνδέσουν πιο νωρίς

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, η συνέπεια είναι πολύ σημαντική στη ζωή κάθε ανθρώπου, είτε έχει να κάνει με επαγγελματικές, είτε με προσωπικές υποχρεώσεις. Με το να είσαι στην ώρα σου και κατα προτίμηση 10 λεπτά πιο νωρίς, δείχνεις στον εργοδότη σου ότι θες τη δουλειά και πως αν σε πάρουν θα είσαι συνεπής και στο γραφείο. Εδώ όμως τα πράγματα λίγο αλλάζουν, καθώς τώρα μιλάμε για διαδικτυακή σύνδεση και ραντεβού. Ένας από τους λόγους που θα πρέπει να μπεις 10 λεπτά πιο νωρίς και να είσαι εντάξει με το χρόνο σου, είναι γιατί μπορεί να υπάρξουν διάφορα τεχνικά προβλήματα που να μην έχεις υπολογίσει από πριν. Για παράδειγμα:


● Να κολλάει η σύνδεση σου
● Να μην συνδέεται η πλατφόρμα
● Να μην έχεις καλό σήμα
● Να μην έχεις μπαταρία στον υπολογιστή

Οπότε αυτά είναι μερικά πράγματα που θα πρέπει να τα έχεις λύσει από πριν, προκειμένου να είσαι εντάξει στο ραντεβού σου. Ένα Extra tip που σίγουρα θα βοηθήσει, είναι ότι με το να βρίσκεσαι στην ώρα σου και να έχεις όλους τους παραπάνω παράγοντες λυμένους, εξομαλύνεις το άγχος και προετοιμάζεις καλύτερα το πως θα συστηθείς.

προετοιμασία κοπέλας σε online συνέντευξη

Φτιάξε ωραίο background

Επειδή μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, θα πρέπει να προσέξεις πάρα πολύ το κάδρο σου, ή αλλιώς το background σου. Αρχικά θα πρέπει να προσέξεις το φωτισμό σου. Ο φωτισμός είναι το Α και το Ω για την σωστή ανάδειξη κάθε ανθρώπου. Κατά προτίμηση επέλεξε ο φωτισμός σου να έχει ένα συνδυασμό φυσικού και τεχνητού φωτός, προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο και επιθυμητό αποτέλεσμα. Με έναν καλό φωτισμό μπορείς να κρύψεις τυχόν σημάδια κούρασης, ατέλειες, ή ακόμα να αναδείξεις το χαμόγελο σου. Ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να προσέξεις στο background σου, είναι να βρίσκεσαι σε καθαρό και περιποιημένο χώρο. Απομάκρυνε τυχόν ρούχα ή άλλα άχρηστα αντικείμενα, που εμποδίζουν το κάδρο σου από το να φαίνεται καθαρό και πάνω από όλα επαγγελματικό. Τέλος βεβαιώσου πως στο χώρο σου επικρατεί απόλυτη ησυχία και δεν υπάρχει κάποιος εξωτερικός ή εσωτερικός παράγοντας που μπορούν να χαλάσουν τη συγκέντρωση και την ησυχία σου. Μια καλή συμβουλή, είναι να κλείσεις τα παράθυρα προκειμένου να περιορίσεις τους θορύβους, καθώς και να ενημερώσεις τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού σου πως θα βρίσκεσαι σε μια online συνέντευξη και πως θα πρέπει να κάνουν ησυχία για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

σωστό background σε online συνέντευξη-2

Φρόντισε το ντύσιμο σου

Όπως είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο, έρευνες έχουν δείξει πως 15 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να σχηματίσουμε μια πρώτη εικόνα για κάποιον. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να φροντίσεις το ντύσιμο σου και πάνω από όλα να είσαι ο εαυτός σου. Στη παρούσα φάση δεν μας ενδιαφέρει να ντυθούμε πολύ επίσημα, άλλωστε βρισκόμαστε στο χώρο μας και νιώθουμε οικεία με αυτόν. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην περάσουμε στο άλλο άκρο και ντυθούμε όπως ντυνόμαστε στο σπίτι μας. Θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία και μια αρμονία. Η κατάλληλη επιλογή σε τέτοιες περιπτώσεις όπως αυτή των online συνεντεύξεων, είναι ο συνδυασμός του επίσημου με του ανεπίσημου. Για παράδειγμα για τους άνδρες ένα polo μπλουζάκι με ένα τζιν. Ενώ για τις γυναίκες, μια φωτεινή μπλούζα ή ένα λευκό πουκάμισο με ένα τζιν. Τέλος για τις γυναίκες το no make-up make-up look, είναι η καλύτερη επιλογή, αφού πάνω από όλα βρίσκεσαι στο σπίτι σου και επίσης δεν θέλεις η εμφάνιση σου να θυμίζει νυχτερινή έξοδο.

σωστό ντύσιμο σε online συνέντευξη

Χαμογέλα

Ένα από τα τυχερά των online συνεντεύξεων, είναι ότι δεν σε περιορίζει η μάσκα και μπορείς να δείξεις τον πραγματικό σου εαυτό. Άδραξε αυτή την ευκαιρία και δείξε σε όλους πόσο καλά περνάς και πόσο πολύ χαίρεσαι που βρίσκεσαι μαζί τους. Το χαμόγελο στη προκειμένη φάση είναι το πιο δυνατό σου όπλο και πρέπει να το χρησιμοποιήσεις υπέρ σου. Μην διστάσεις να το φανερώσεις, καθώς αυτό είναι το εισιτήριο που θα σου δώσει τη θέση που αναζητάς. Όλοι οι άνθρωποι, έτσι και οι εργοδότες, ψάχνουν άτομα που είναι χαρούμενα και γεμάτα διάθεση για ζωή και με το να χαμογελάς τους επιβεβαιώνεις πως ταιριάζεις γάντι στην κουλτούρα της εταιρείας τους.

χαμογελαστή κοπέλα σε online συνέντευξη

Κάνε παύσεις πριν απαντήσεις

Επειδή η συνάντηση μας δεν γίνεται δια ζώσης, αλλά online, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε συνεντευξιαζόμενος, είναι ότι δεν ξέρει πότε πρέπει να μιλήσει ή να απαντήσει, καθώς μπορεί η σύνδεση να κολλάει ή ο ήχος να έχει καθυστέρηση. Έτσι λοιπόν για να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος/η και να είσαι σίγουρος/η πως δεν θα πατάς πάνω στους άλλους, μια χρήσιμη συμβουλή είναι να κάνεις παύσεις πριν απαντήσεις. Δηλαδή όταν σου θέτουν μια ερώτηση περίμενε μερικά δευτερόλεπτα για να δεις εάν θα προσθέσουν κάτι άλλο που μπορεί να αργήσει να ακουστεί λόγω σύνδεση και ύστερα ξεκίνησε να απαντάς. Με αυτόν τον τρόπο είσαι εις διπλούν κερδισμένος/η γιατί πρώτον δεν γίνεσαι αγενής και δεύτερον, εξοικονομείς χρόνο για να σκεφτείς την απάντηση σου.

χαμογελαστή κοπέλα σε online συνέντευξη-2

Αναλογιζόμενοι λοιπόν από τα παραπάνω, μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως οι online συνεντεύξεις δεν είναι τόσο εύκολες όσο πιστεύαμε. Σίγουρα έχουν τα θετικά τους, όπως για παράδειγμα περισσότερος χρόνος ύπνου και λιγότερη ταλαιπωρία στις μετακινήσεις, όμως σίγουρα υπάρχουν και προκλήσεις που παλαιότερα δεν υπήρχαν, όπως πχ. η εικόνα μας, η φασαρία και τα τεχνικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Μελέτησε λοιπόν καλά τις παραπάνω συμβουλές και θα έχεις τη θέση στο τσεπάκι σου.

Καλή επιτυχία!