January 21, 2022
Εργαζόμενοι
0
24
0
Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή έτσι και εδώ η καλή προετοιμασία και πληροφόρηση αποτελούν το κλειδί για την επιτυχία. Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα πριν από μια συνέντευξη, είναι να μάθεις τα πάντα για την εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα άντλησε ότι πληροφορία μπορείς, τόσο από την ιστοσελίδα τους, όσο και από τα social media. Εκεί θα βρεις τα πάντα σχετικά με το που βρίσκεται η συγκεκριμένη εταιρεία, ποιοι δουλεύουν σε αυτή, αλλά το πιο σημαντικό ποια είναι η κουλτούρα της, οι αξίες και οι στόχοι της. Ακόμα θα μπορέσεις να καταλάβεις εάν μιλάμε για μια εταιρεία επικερδή ή όχι. Με λίγα λόγια εάν έχει ανάπτυξη και εάν η επισκεψιμότητα της είναι μεγάλη ή μικρή. Έχοντας λοιπόν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεσαι, θα είσαι κατάλληλα προετοιμασμένη, προκειμένου να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από το να προετοιμάσεις όσες πιο πολλές απαντήσεις μπορείς. Να θυμάσαι λοιπόν πως η γνώση είναι δύναμη και στη συγκεκριμένη περίπτωση πολύ μεγάλη!
Σε αυτό το σημείο της προετοιμασίας, ήρθε η στιγμή να μετατρέψεις τη θεωρητική γνώση σε κάτι πρακτικό. Εδώ θα πρέπει να φανταστείς όλα τα πιθανά σενάρια που μπορούν να συμβούν και που πιθανόν να αλλάξουν την πορεία της συνέντευξης. Γι’ αυτό ένα πολύ καλό trick, είναι να προετοιμάσεις όσες περισσότερες απαντήσεις μπορείς, θέτωντας κάθε φορά τον εαυτό σου και κάτι διαφορετικό, μιας και το οτιδήποτε θα μπορούσε να πάρει μια άλλη τροπή. Με αυτόν τον τρόπο σίγουρα δεν έχεις καλύψει όλα τα ενδεχόμενα, γιατί δεν μπορείς να είσαι στο μυαλό του συνεντευξιαζόμενου/επιχειρηματία, ωστόσο μπορείς να μην βρεθείς εξαπίνης και να μην πανικοβληθείς σε μια πιθανή ερώτηση παγίδα.
Ας περάσουμε όμως και στη δεύτερη φάση της προετοιμασίας, που δεν είναι άλλη από τις ερωτήσεις που θα πρέπει να έχεις φτιάξει. Όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, οι ερωτήσεις αποτελούν τεράστιο εφόδιο για έναν συνεντευξιαζόμενο, αφού μέσα από αυτές μπορεί να πάρει τα ηνία της συζήτησης και πιθανόν να αλλάξει την πορεία της προς όφελος του. Ζούμε σε μια εποχή όπου πλέον κάθε συνεντευξιαζόμενος έχει το δικαίωμα να ρωτήσει, τόσο για την κουλτούρα της εταιρείας, όσο και για τη πιθανή εξέλιξη που θα μπορέσει να έχει μέσα από αυτή. Μην φοβάστε λοιπόν και διεκδικήστε τα δικαιώματα σας, γιατί σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότεροι εργοδότες θέλουν και επιθυμούν ο νέος τους υπάλληλος να έχει λόγο και άποψη. Τέλος δεν χρειάζεται να αγχωθείς πως δεν γνωρίζεις όλα αυτά που προαναφέραμε, γιατί το ίντερνετ είναι ο καλύτερος σου φίλος και πρέπει να το αξιοποιήσεις σωστά, ουτώς ώστε να λάβεις την κατάλληλη γνώση.
Η ζωή είναι μια ατελείωτη πρόβα, όπου κάθε φορά θα πρέπει να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος προκειμένου να βγεις στη σκηνή και να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό. Έτσι λοιπόν και εδώ, θα πρέπει να έχεις προβάρει όσες περισσότερες φορές μπορείς, τόσο τις απαντήσεις, όσο και τις ερωτήσεις σου. Ένα πολύ καλό κόλπο, είναι να θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια και να ζητήσεις από κάποιον φίλο ή συγγενή να κάνει το ρόλο του εργοδότη/συνεντευξιαζόμενου. Αυτό θα σε βάλει σε μια διαδικασία άγχους που θα σε βοηθήσει θετικά, καθώς τη στιγμή της πραγματικής συνέντευξης θα νιώσεις πιο ήρεμα και οικεία, μιας και θα έχεις ήδη έρθει σε επαφή με μια παρόμοια κατάσταση.
Η ψυχολογία αποτελεί το Α και το Ω σε μια συνέντευξη, αφού όπως μπορεί να σε εκτοξεύσει, άλλο τόσο μπορεί και να σε ισοπεδώσει. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος της καλής ψυχολογίας, είναι το άγχος και ένα από τα πράγματα που θα σε βοηθήσουν να το κατευνάσεις, είναι σίγουρα η διαυγής σκέψη. Προσπάθησε να σκέφτεσαι θετικά και να μην παγιδεύεις τον εαυτό σου στο τι μπορεί να πάει στραβά. Εάν σε βοηθάει μπορείς να ξεκινήσεις διαλογισμό, μιας και όπως έχει φανεί αποτελεί την ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν να καθαρίσουν το μυαλό τους και να βάλουν σε προτεραιότητα τις σκέψεις τους.
Αναλογιζόμενοι λοιπόν τα παραπάνω, μπορούμε με σιγουριά να πούμε, πως διαθέτεις όλες τις απαραίτητες γνώσεις προκειμένου να προετοιμαστείς κατάλληλα για μια συνέντευξη και εν τέλη να καταφέρεις τον στόχο σου που δεν είναι άλλος, από το να πάρεις τη δουλειά.