5 Πράγματα που πρέπει να αποφύγεις σε μια συνέντευξη

5 Πράγματα που πρέπει να αποφύγεις σε μια συνέντευξη

December 27, 2021

Υπάλληλοι

0

10

0

Μπορεί όλο και περισσότεροι άνθρωποι να είναι υποψιασμένοι για το τι μπορεί να ειπωθεί σε μια συνέντευξη, όμως εξίσου πολλοί είναι και εκείνοι που συνεχίζουν να κάνουν λάθη και εν τέλη να αποτυγχάνουν να πάρουν τη δουλειά. Έτσι σήμερα θα μιλήσουμε για τα 5 πράγματα που πρέπει να αποφύγεις σε μια συνέντευξη, προκειμένου να έχεις μια σίγουρη νίκη!

Φύγαμε λοιπόν να ανακαλύψουμε μαζί, τα tips που θα σας συντροφεύσουν σε αυτά τα 15 λεπτά του interview.

Μην αργήσεις

Η συνέπεια είναι πολύ σημαντική στη ζωή κάθε ανθρώπου, είτε έχει να κάνει με επαγγελματικές, είτε με προσωπικές υποχρεώσεις. Έτσι λοιπόν και εδώ, θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στο ραντεβού μας και να φτάσουμε στην ώρα μας, ούτως ώστε να κάνουμε τη βέλτιστη εντύπωση στον εργοδότη μας και να του δείξουμε πως η θέση για την οποία πάμε να συζητήσουμε μας ενδιαφέρει πραγματικά. Extra tip που σίγουρα θα βοηθήσει, είναι να είστε στο ραντεβού σας τουλάχιστον 10 λεπτά πιο νωρίς προκειμένου να πέσουν οι παλμοί σας και να φύγει το άγχος που τυχόν θα έχετε. Ακολουθώντας αυτές τις extra μικρές συμβουλές θα μπορέσετε να ηρεμήσετε τον εαυτό σας και να αναλογιστείτε καλύτερα τι θα πείτε.

αργοπορία

Μην είσαι αγενής

Η πρώτη εντύπωση είναι πολύ σημαντική για μια νέα θέση εργασίας. Έρευνες έχουν δείξει πως 15 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να σχηματίσουμε μια πρώτη εικόνα για κάποιον. Έτσι λοιπόν οπλιστείτε με το πιο λαμπερό σας χαμόγελο και την πιο φωτεινή σας διάθεση και δείξτε τους πως πραγματικά είστε εδώ για να πάρετε τη δουλειά. Σε συνέχεια τον προηγούμενων, θα πρέπει να θυμάστε πως η ευγένεια είναι το παν σε έναν άνθρωπο. Εάν λοιπόν από τη φύση σας δεν είστε πολύ δοτικοί, θα πρέπει τουλάχιστον να κρατήσετε τα προσχήματα και να συμπεριφερθείτε αναλόγως. Για παράδειγμα:


● Mην ξεχάσετε να πείτε καλημέρα και αντίο
● Θυμηθείτε να ρωτήσετε εάν είναι καλά
● Απαντήστε με ευγένεια και σεβασμό σε μια πιθανόν άβολη ή άγνωστη για εσάς ερώτηση

διαπληκτισμός-2

Μην ντυθείς ακατάλληλα / πρόχειρα

Όπως είπαμε και πριν η πρώτη εντύπωση μετράει, οπότε μια σωστή ενδυμασία, με καθαρά και σιδερωμένα ρούχα, αποτελεί την ιδανική επιλογή για μια συνέντευξη. Πολλοί είναι εκείνοι που πέφτουν στη παγίδα και ντύνονται είτε πολύ επίσημα, είτε πολύ βραδινά. Το κόλπο εδώ είναι να είσαι ο εαυτός σου. Να αντιπροσωπεύεις δηλαδή πάντα το δικό σου στυλ και χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα να είσαι και περιποιημένος. Αυτή ίσως είναι και ηλέξη κλειδί εδώ.

ρούχα

Μην γράψεις ψέματα στο βιογραφικό σου

Ένα από τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι και πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε σε μια συνέντευξη, είναι να βάλετε ψεύτικα προσόντα στο βιογραφικό σας. Τόσο οι εργοδότες, όσο και οι HR managers, έχουν άπειρους υποψήφιους και βιογραφικά μέσα στα χρόνια που ξέρουν να αναγνωρίζουν από μακριά τα ψέματα. Για παράδειγμα ένα πολύ συνηθισμένο ψέμα, είναι:


● Nα βάλεις παραπάνω χρόνια προϋπηρεσίας σε μια προηγούμενη δουλειά
● Να μην θυμάσε τι έχεις γράψει στο βιογραφικό σου, πράγμα που δείχνει ότι είτε το έχει κάνει άλλος, είτε κάτι από αυτά που αναγράφονται μέσα δεν αληθεύουν
● Να γράψεις πως γνωρίζεις μια δεξιότητα και τελικά στη πράξη να φανείς αναξιόπιστος
● Να βάλεις πως εργαζόσουν στην Χ εταιρεία και τελικά να διασταυρωθεί πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

βιογραφικό

Να είστε λοιπόν ο εαυτός σας και να πιστεύετε στις δυνάμεις σας. Σκοπός δεν είναι να εντυπωσιάσετε, αλλά να αποδώσετε,οπότε να είστε ειλικρινείς, γιατί αργά ή γρήγορα όλα θα φάνουν.

Μην ρωτήσεις απευθείας για μισθό

Ένα ακόμα μεγάλο λάθος που οι περισσότεροι συνεντευξιαζόμενοι κάνουν και πρέπει να αποφύγετε, είναι να ρωτήσετε από το πρώτο interview για το μισθό. Η συγκεκριμένη ερώτηση, συνήθως γίνεται στη δεύτερη συνάντηση και κατά κύριο λόγο ερωτάτε από τον εργοδότη, ή τον HR manager. Εάν ωστόσο είναι κάτι που πραγματικά σας απασχολεί πολύ και είναι ο λόγος για να ξεκινήσετε ή όχι σε μια νέα θέση, τότε θα πρέπει να το ρωτήσετε εσείς, απλά πάντα με ευγένεια και tact. Ο τρόπος που θα πεις κάτι είναι αυτός που θα σου δώσει μια θετική ή μια αρνητική απάντηση. Το ίδιο ισχύει και εδώ. Θυμηθείτε να είστε ευγενικοί και να θέσετε την ερώτηση σας για το οικονομικό πάντα στη δεύτερη συνάντηση.

Αναλογιζόμενοι λοιπόν τα παραπάνω, μπορούμε σίγουρα να καταλάβουμε τι πρέπει να αποφύγουμε και που πρέπει να δώσουμε βάση. Να θυμάστε πως η ψυχολογία είναι το Α και το Ω στη ζωή μας, οπότε μελέτησε σωστά τα παραπάνω και θα έχετε τη θέση στο τσεπάκι σας.

λεφτά