5 ειδικότητες που θα συναντήσεις σε μια κουζίνα

5 ειδικότητες που θα συναντήσεις σε μια κουζίνα

January 14, 2022

MANAGER

0

0

0

Μπορεί για πολλούς η κουζίνα να είναι ταυτόσημη με τη ζέστη και τη χαοτική φασαρία των σκευών, όμως για να λειτουργήσει σωστά μια κουζίνα χρειάζονται κανόνες, ομαδικότητα, ευγενής άμυλα και πάνω από όλα αγάπη για το καλό φαί. Εάν λοιπόν σε ενδιαφέρει πραγματικά ο κλάδος της εστίασης και επιθυμείς βαθιά να εξυπηρετήσεις και να ικανοποιήσεις έναν πελάτη, τότε φύγαμε να ανακαλύψουμε μαζί, τις 5 ειδικότητες που θα συναντήσεις σε μια κουζίνα.

Αρχιμάγειρας

Ο Αρχιμάγειρας ή αλλιώς executive chef, είναι ο βασιλιάς της κουζίνας. Με άλλα λόγια είναι ο άνθρωπος που χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε ένα εστιατόριο να λειτουργεί. Βασική προϋπόθεση για κάθε αρχιμάγειρα είναι να διαθέτει ηγετικά στοιχεία, δηλαδή να μπορεί να παίρνει τις σωστές αποφάσεις και να καθοδηγεί ομαλά την ομάδα του, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα. Τέλος θα πρέπει να δέχεται την αποτυχία, αφού η όποια λάθος κίνηση μπορεί να επιφέρει ζημιά, τόσο στα οικονομικά του μαγαζιού, όσο και στη φήμη του.

Πιο συγκεκριμένα, οι αρμοδιότητες ενός executive chef είναι οι εξής:

    ● Οργανώνει την κουζίνα
    ● Φτιάχνει τα πιάτα στον κατάλογο και τα κοστολογεί
    ● Επιβλέπει την εμφάνιση των πιάτων
    ● Επιβλέπει την καθαριότητα και τους κανόνες υγιεινής
    ● Προσλαμβάνει νέα μέλη στην ομάδα

Αρχιμάγειρας executive chef

Βοηθός σεφ

Ο βοηθός σεφ ή αλλιώς sous chef, είναι ο δεύτερος σε ιεραρχία και αποτελεί το δεξί χέρι του executive. Είναι ο άνθρωπος που κάθε μέλος της κουζίνας εμπιστεύεται και μπορεί να μιλήσει ή να επευθύνει τους προβληματισμούς του. Ο sous chef παίζει σπουδαίο ρόλο στην καλή λειτουργία ενός μαγαζιού, αφού τόσο οι αποφάσεις του, όσο και η οργανωτικότητα του, θα καθορίσουν την επιτυχία ή όχι ενός εστιατορίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι αρμοδιότητες ενός sous chef είναι οι εξής:

    ● Βοηθάει στον σχεδιασμό των μενού
    ● Δημιουργεί τα πιάτα που του ζητούνται
    ● Ελέγχει τη λειτουργικότητα της κουζίνας
    ● Αντικαθιστά όπου χρειάζεται τον executive chef
    ● Επιλύει τυχόν προβλήματα των υπόλοιπων εργαζομένων
    ● Είναι υπεύθυνος για την απογραφή και τη διαχείριση των προμηθειών

Βοηθός μάγειρα (sous chef)

Μάγειρας Α’

Ο μάγειρας Α' ή αλλιώς chef de partie, είναι ο τρίτος σε ιεραρχία και αποτελεί τον επικεφαλή μάγειρα κάποιου τμήματος. Για παράδειγμα αυτού των θαλασσινών ή των ψητών κλπ.

Πιο συγκεκριμένα, οι αρμοδιότητες ενός chef de partie είναι οι εξής:

    ● Άψογη συνεργασία τόσο με τον executive, όσο και με τον sous chef
    ● Προετοιμασία των υλικών για το σερβίρισμα των πιάτων
    ● Συνεργασία για τα πιάτα των μενού
    ● Διαχείριση του φαγητού που έχει περισσέψει
    ● Αποθήκευση και διαχείριση των προμηθειών
    ● Διασφάλιση των κανόνων υγιεινής

Μάγειρας Α' (chef de partie)

Ζαχαροπλάστης

O ζαχαροπλάστης ή αλλιώς pastry chef, είναι υπεύθυνος για το τμήμα της ζαχαροπλαστικής και μερικές φορές της αρτοποιίας. Ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός, μιας και από εκείνον εξαρτάται ένα τεράστιο μέρος της φήμης του μαγαζιού. Τα γλυκά είναι τα πιάτα που κλείνουν την εμπειρία ενός πελάτη και καθορίζουν εάν θα έρθουν ξανά στο μαγαζί ή όχι. Όσο πιο όμορφη είναι η τελική εμπειρία ενός καταναλωτή, τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι η πορεία του μαγαζιού.

Πιο συγκεκριμένα, οι αρμοδιότητες ενός pastry chef είναι οι εξής:

    ● Παρασκευή εντυπωσιακών γλυκών
    ● Διακόσμηση γλυκών με επικάλυψη, γλάσο κλπ
    ● Δημιουργία του μενού και ανανέωση του όταν αυτή απαιτείται
    ● Δημιουργία αρτοποιημάτων, όπως ψωμί, κρουασάν, κουλουράκια κλπ
    ● Συντήρηση των μηχανημάτων και διαφόρων σκευών
    ● Έλεγχος των αποθεμάτων και ενημέρωση για τυχόν ελλείψεις
    ● Συνεργασία με τον αρτοποιό, εάν υπάρχει

Ζαχαροπλάστης (pastry chef)

Οινοχόος

Ο οινοχόος ή αλλιώς Sommelier, είναι εκείνος που έχει υπό την επίβλεψη του το κέφι και τη διάθεση του πελάτη. Με άλλα λόγια είναι αυτός που θα ορίσει εάν ένας πελάτης θα περάσει καλά και θα αγαπήσει ή όχι τα φαγητά και κατ επέκταση το εστιατόριο. Ένας sommelier, γνωρίζει πολύ καλά όλα τα κρασιά και προτείνει αυτά που θα απογειώσουν τα πιάτα. Θα πρέπει ακόμα να είναι ευγενικός και να έχει υπομονή, μιας και οι περισσότεροι πελάτες δεν γνωρίζουν πολλές ετικέτες και έτσι η δουλειά του μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολη.

Πιο συγκεκριμένα, οι αρμοδιότητες ενός sommelier είναι οι εξής:

   ● Πρόταση του ιδανικού κρασιού, ανάλογα με το πιάτο και τη διάθεση του πελάτη
    ● Δημιουργία της λίστας κρασιών και τυχόν ανανέωση της
    ● Σωστό και προσεκτικό σερβίρισμα
    ● Ενημέρωση για τα διαθέσιμα ή μη κρασιά
    ● Επικοινωνία με τους προμηθευτές

Οινοχόος (sommelier)

Αναλογιζόμενοι λοιπόν τα παραπάνω, μπορούμε όλοι να καταλάβουμε, πόσο σημαντική είναι η ιεραρχία και η ομαδικότητα σε μια κουζίνα, αφού μέσα από τη σωστή διαχείριση και συνεννόηση, μπορεί ένα εστιατόριο να εκτοξευτεί στα ύψη.