5 Χαρακτηριστικά ενός κορυφαίου chef

5 Χαρακτηριστικά ενός κορυφαίου chef

December 14, 2021

ΜΑΓΕΙΡΕΣ - ΣΕΦ

0

17

0

Εάν ψάχνεις τι είναι αυτό που θα σε ξεχωρίσει και θα σε κάνει να διαπρέψεις σε μια επαγγελματική κουζίνα, τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος, αφού σήμερα θα μιλήσουμε για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας σπουδαίος chef.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως για να είσαι καλός chef, πρέπει να έχεις ταλέντο στη μαγειρική. Ωστόσο όπως σε όλα τα επαγγέλματα έτσι και εδώ, το ταλέντο από μόνο του δεν είναι αρκετό για να πας ψηλά. Σπουδαίο ρόλο πλέον παίζουν οι δεξιότητες που έχει ένας εργαζόμενος, με άλλα λόγια τα soft skills.

Φύγαμε λοιπόν να ανακαλύψουμε τα χαρακτηριστικά, που θα σας κάνουν να απογειώσετε την καριέρα σας στα ύψη:

Στήσιμο πιάτου

Δημιουργικότητα

Η δημιουργικότητα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά για την επιτυχία, μιας και ένας chef θα πρέπει να γεννάει συνεχώς ιδέες τόσο για νέα πιάτα, όσο και για στησίματα. Ακόμα θα πρέπει να αλλάζει το menu και να πειραματίζεται με νέα συστατικά και τεχνικές, που σκοπό θα έχουν να φέρουν μια πανδαισία αισθήσεων στο στόμα κάθε απαιτητικού πελάτη. Σημείο κλειδί της δημιουργικότητας, αποτελεί καταρχάς το πάθος και η αγάπη για τη τέχνη της μαγειρικής, ωστόσο εξίσου σημαντικό ρόλο, παίζουν τα ταξίδια, οι νέοι πολιτισμοί και κουλτούρες, καθώς και η έκθεση σε καινούργια ερεθίσματα και ιδέες.

Σωστή διαχείριση χρόνου

Η κουζίνα αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα σκληρό πεδίο μάχης. Οι απαιτητικοί χρόνοι παράδοσης, η ανυπόφορη ζέστη και η οχλαγωγία των μαγειρικών σκευών, αποτελούν έναν σημαντικό αντιπερισπασμό για ένα μάγειρα. Έτσι για να καταφέρεις να επιβιώσεις αλλά και να αποδώσεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θα πρέπει να έχεις κάνει την κατάλληλη προετοιμασία, προκειμένου ακόμα και στη πιο δύσκολη συνθήκη να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις. Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως και η προπόνηση ο καλύτερος σου φίλος, άλλωστε χωρίς πολύωρη προσπάθεια, ποτέ κανείς δεν πέτυχε. Ένα καλό tip που θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος, είναι η μέτρηση του χρόνου. Ιδανικά μπορείς να ξεκινήσεις στις δύο ώρες και σταδιακά όσο περνάει ο καιρός, να μειώνεις το χρόνο εκτέλεσης.

κρέας στο μπάρμπεκιου

Ηγεσία

Ηγέτης δεν είναι μόνο εκείνος που διευθύνει άλλα άτομα και δίνει εντολές. Ηγέτης είναι αυτός που κατανοεί τις ανάγκες της ομάδας του, που ακούει και σέβεται τις απόψεις των άλλων, που πιστεύει πως μαζί με τους άλλους θα ανέβει και αυτός, που φεύγει από το "Εγώ και πάει στο Εμείς".Αναζήτησε το σωστό και όχι τον εύκολο δρόμο και σίγουρα θα πετύχεις.

Multitasking

Η πολυδιεργασία ή αλλιώς το multitasking, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα skills που πρέπει να έχει ένας καλός chef. Τόσο οι νέες παραγγελίες, όσο και οι διάφορες παρασκευές και στησίματα των πιάτων, αποτελούν συνεχόμενες προκλήσεις για τη συγκέντρωση και τη παραγωγικότητα μας. Έτσι σημαντικό ρόλο εδώ παίζει η προτεραιοποίηση των καθηκόντων, καθώς και η ψύχραιμη στάση σε τυχόν δυσκολίες ή αποτυχίες.

chef στην κουζίνα

Διάθεση για εξέλιξη

Κάθε καλός επαγγελματίας που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να εξελίσσεται συνεχώς. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε όλο και πιο συχνά νέα πιάτα και τεχνοτροπίες, να λαμβάνουν έδαφος στις μεγαλύτερες κουζίνες του κόσμου. Έτσι ένας chef που θέλει να διακρίνεται για το ταλέντο και τη τεχνική του, θα πρέπει να έχει διάθεση για εξέλιξη και βελτίωση.

Μην διστάζεις και διεκδίκησε τα όνειρα και τους στόχους σου. Μπορεί να μην πλήρεις όλα τα παραπάνω, όμως με σκληρή δουλεία και θέληση όλα είναι δυνατά.

Καλή επιτυχία!