5 Πράγματα που πρέπει να αποφύγεις σε ένα βιογραφικό

5 Πράγματα που πρέπει να αποφύγεις σε ένα βιογραφικό

March 18, 2022

Interview

0

0

0

Το βιογραφικό μας αποτελεί μια μικρογραφία του ποιοι είμαστε, με λίγα λόγια λειτουργεί σαν ένας άλλος δίαυλος επικοινωνίας, προκειμένου όλες οι χρήσιμες πληροφορίες να μεταφερθούν σωστά στα χέρια του εργοδότη/recruiter. Έτσι λοιπόν θα πρέπει τα πάντα να βρίσκονται στην εντέλεια και να ανανεώνονται συνεχώς προκειμένου οι εργοδότες μας να έχουν μια πλήρη εικόνα για εμάς.

Τι λες λοιπόν, φύγαμε να ανακαλύψουμε μαζί τα 5 πράγματα που πρέπει να αποφύγεις σε ένα βιογραφικό και που θα σου φέρουν σίγουρη επιτυχία;

Τις μη επαγγελματικές φωτογραφίες

Η πρώτη εντύπωση μετράει και το ίδιο ισχύει και για το βιογραφικό μας, αφού μια σωστή φωτογραφία μπορεί να μας απογειώσει στα μάτια ενός εργοδότη/recruiter. Το μυστικό εδώ για την επιτυχία δεν είναι άλλο από τις επαγγελματικές φωτογραφίες, οι οποίες σκοπό έχουν να αναδείξουν στο έπακρο τα χαρακτηριστικά μας. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η εμφάνιση μας, ούτως ώστε η ένδυση μας να υποστηρίζει το ύφος της εργασίας. Για παράδειγμα θα πρέπει να αποφευχθούν τα πολύ νυχτερινά και βαριά ρούχα, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι σκουρόχρωμα και με πολύ όγκο και πιθανόν να μας κρύβουν. Ακόμα θα πρέπει να διαλέξουμε το σωστό χρώμα του ρούχου μας, ούτως ώστε να μην χανόμαστε μέσα στο background. Τέλος και ίσως και πιο σημαντικό, θα πρέπει να χαμογελάμε και να το εννοούμε γιατί με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε πως είμαστε άτομα με διάθεση και όρεξη για δουλειά, που τους αρέσει η επικοινωνία και είναι ανοιχτοί και πρόσχαροι. Αυτό για τον καθένα μπορεί να μεταφράζεται διαφορετικά, αφού για πολλούς το χαμόγελο ισούται με ένα απλό μειδίαμα, ενώ για άλλους με ολόκληρη την οδοντοστοιχία. Σε κάθε περίπτωση και τα δύο είναι αποδεκτά, αφού το μόνο που χρειάζεται, είναι να βγαίνει από την ψυχή μας.

a_girl_is_being_photographed

Τα έτοιμα Templates

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη σε ένα βιογραφικό είναι τα έτοιμα Templates. Πολλοί είναι εκείνοι που επειδή δεν γνωρίζουν πως να συντάξουν ένα βιογραφικό, βασίζονται εξ ολοκλήρου πάνω σε ήδη έτοιμα άλλων ανθρώπων. Πράγμα που δεν είναι εντελώς λάθος, αφού πάντα όταν δεν γνωρίζουμε κάτι κατατρέχουμε να βρούμε πληροφορίες προκειμένου να δούμε πως γίνεται. Ωστόσο εδώ μιλάμε για αντιγραφή επικόλληση, τόσο των πληροφοριών που το περιέχουν, όσο και στο εικαστικό κομμάτι, πράγμα που αποτελεί ένα τεράστιο red flag για τους εργοδότες/recruiters. Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλος, από το ότι μέσα στην ημέρα βλέπουν δεκάδες βιογραφικά, οπότε γνωρίζουν από την αρχή ποιος έχει προσπαθήσει αληθινά και ποιος λέει αλήθεια ή ψέματα. Έτσι λοιπόν για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις και να μπορέσετε εν τέλη να διεκδικήσετε τη θέση που επιθυμείτε, θα πρέπει να δημιουργήσετε εξαρχής το δικό σας Template, με τη δική σας αισθητική και επιτεύγματα, χωρίς αυτό φυσικά να σας εμποδίζει από το να πάρετε μερικές ιδέες από άλλους.

templates

Τις πολυχρωμίες

Ένα βιογραφικό για να είναι επιτυχημένο θα πρέπει να είναι και καθαρό στο μάτι. Με λίγα λόγια να είναι ευανάγνωστο και να μην σε κουράζει από τα πολλά χρώματα και τα γραφιστικά στοιχεία. Επίλεξε λοιπόν ένα χρώμα που πιστεύεις πως σε αντιπροσωπεύει και αναδεικνύει σωστά όλα όσα αναγράφονται στο βιογραφικό σου. Άλλωστε πολλές είναι οι φορές που επιλέγουμε ένα χρώμα που μας αρέσει, χωρίς να υπολογίζουμε πως θα πρέπει και όσα αναγράφονται μέσα σε αυτό να είναι ευανάγνωστα και να σου κλέβουν την προσοχή. Σίγουρα η επιλογή δεν είναι εύκολη, όμως με λίγη αναζήτηση και δοκιμή όλα γίνονται.

colorful_pencils

Τα ψέματα

Καλό είναι τα ψέματα στη ζωή να αποφεύγονται, καθώς το μόνο που προκαλούν είναι απογοήτευση και πόνο, τόσο σε αυτόν που τα ακούει, αλλά πόσο μάλλον και σε αυτόν που τα λέει. Να νιώθετε σίγουροι για τον εαυτό σας και να μην τον υποτιμάτε. Δεν σημαίνει πως επειδή δεν έχετε καταφέρει όσα ο διπλανός σας, πως θα πρέπει να πείτε ψέματα για να επιτύχετε. Ίσα ίσα αυτή η διαδικασία μπορεί να σας βάλει να προσπαθήσετε παραπάνω για εσάς, προκειμένου να πετύχετε τους στόχους σας ή να ανακαλύψετε καινούργιους. Δώστε στον εαυτό σας το χρόνο που χρειάζεται για να εξελιχθεί και παλέψτε με τα δικά σας χαρτιά και δυνάμεις. Άλλωστε όπως είπαμε και στην αρχή όλα στο τέλος θα φανούν και το μόνο που θα μείνει είναι η απογοήτευση και ο πόνος. Να θυμάστε πως ποτέ δεν είναι αργά για την αλλαγή, αρκεί να την θέλουμε πραγματικά!

Hand_hold_a_paper_spelling_lies

Τα ορθογραφικά λάθη

Όπως είπαμε και προηγουμένως το βιογραφικό μας είναι η εικόνα μας και για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει την αμαυρώνουμε με απροσεξίες και λάθη. Πολλές είναι οι φορές που λόγω κεκτημένης ταχύτητας ή ελλιπούς προσοχής, καταλήγουμε να κάνουμε ορθογραφικά λάθη. Μόνο που στην περίπτωση του βιογραφικού, αυτό μπορεί να μας κοστίσει, αφού αυτομάτως δείχνει έναν άνθρωπο απρόσεκτο, βιαστικό και που δεν τον νοιάζει η εικόνα του. Άρα μετά το τέλος της σύνταξης ενός βιογραφικού θα πρέπει να ελέγχουμε πολύ καλά κάθε λέξη και παράγραφο προκειμένου να βεβαιωθούμε πως όλα είναι σωστά και δεν περιέχονται ορθογραφικά λάθη. Τέλος ένα καλό tip που θα σας βοηθήσει είναι να ελέγχεται τα λεγόμενα σαςαπό πίσω μπρος τα εμπρός, έτσι το μάτι δεν “κλέβει” και διαβάζει προσεκτικά μια μια τις λέξεις.

spelling_errors

Αναλογιζόμενοι λοιπόν τα παραπάνω, μπορούμε πλέον με σιγουριά να πούμε πως κατέχετε όλες τις απαραίτητες γνώσεις που χρειάζονται, προκειμένου να αποφύγετε τα λάθη σε ένα βιογραφικό και να διεκδικήσετε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά την επόμενη θέση εργασίας σας.

Εάν λοιπόν ψάχνεις την επόμενη σου επαγγελματική στέγη, κάνε σήμερα την εγγραφή σου στο jobeat.gr. Έτσι θα μπορέσεις να ανεβάσεις το βιογραφικό σου και να ανακαλύψεις όλες τις διαθέσιμες αγγελίες που σε ενδιαφέρουν. Μην αργείς... Μπορεί η επόμενη σου εργασία να βρίσκεται μερικά βήματα μακριά!